Ke změnám nás vede nespokojenost a vnitřní dynamika
top of page

Ke změnám nás vede nespokojenost a vnitřní dynamika

Každý z nás dostává největší životní lekce v té oblasti, která je pro nás v tu chvíli nejdůležitější a před kterou nedokáže utéct. Proč? Abychom změnili své zděděné a okoukané programy, přesvědčení a vzorce, pohled na sebe, ostatní a život jako takový. Protože změna a vývoj znamená život.



Co nás vede ke změnám


Znáte ty chvíle, kdy vás něco fakt trápí, hodně štve a vyvolává ve vás velmi silné napětí a emoce? Ať už se zlobíte na kohokoliv, necháte-li to plavat a časem se uklidníte anebo dojde ke katarzi, hádce, ostřejší komunikaci, kde to všechno najednou ze sebe dostanete. Pak přichází úleva a klid. Po čase se to opakuje. Fungujeme v jakémsi bludném kruhu, kdy je nám jednou dobře, pak zase špatně. Tyto fáze se opakují a postupně zintenzivňují, až přijde chvíle, kdy se v nějaké vnitřní naštvanosti, neudržitelného napětí nebo stavu velkého zoufalství rozhodneme. Metaforicky plácneme do stolu. Že to chceme jinak, že se to pořád točí v kruhu a už nemůžete, že se k nám ostatní už takhle chovat nebudou, že pro nikoho nejsme hadrový panáček! Opřeme se o svůj hněv, který nám dodá dostatek síly a energie něco změnit. Vyjasníme si to, nastavíme hranice, nová pravidla a způsoby. Překonáme svůj strach a jednáme. Některé kroky jsou jasnější. Jiné, zejména ty, které souvisí se změnou našich vnitřních programů, hůře uchopitelné.


Já už to takto nechci!

Nejdůležitější je rozhodnutí, ze chceme změnu! Jakou metodu pak zvolíme, to už je na každém z nás, existuje jich mnoho. Osobně volím už jenom kineziologii nebo systemické konstelace. Jaké jsou vaše oblíbené techniky a metody?



Práce a peníze


Pokud jsou pro někoho pro změnu sebe sama nejdůležitější práce a peníze jak měřítko spokojeného a šťastného života, neustále toto téma řeší. Resp. mu/ji životní lekce přicházejí přes tuto oblast. Nedostatek peněz, dluhy, nepravidelnost příjmu, nespokojenost v práci, vyhoření...toto vše nám způsobuje pocity jako nespokojenost se svým životem a na hlubší úrovni pochyby o sobě, o své dostatečnosti aneb jsem-li dost dobrá/dobrý, mám-li své místo na světě, v rodině, v okruhu nejbližších přátel.


Pokud je naše sebevědomí spjaté s tím, jakou práci vykonáváme, kolik peněz vyděláváme a naši identitu odvozujeme od toho, jestli jsme potřební a užiteční, tak nám život posílá a bude dál posílat různé překážky, situace a intenzivní chvíle, kdy se projeví naše velká nesebeláska, někdy až sebenenávist a neexistence bezpodmínečného přijetí sebe sama. Chybí nám radost ze života, chuť a energie, můžeme mít zdravotní problémy jako např. exémy a další kožní potíže, vysoký tlak, můžeme být roztěkaní, nervozní, inklinovat k různým závistem (na pochvale, jídle, cigaretám, atd.), můžeme být na sebe velmi přísní a za každý neúspěch se slovně "trestat a shazovat".


Jestli k nám proudí finanční hojnost nezáleží jen na naši práci, ale na našem nastavení mysli. V konstelacích se dá podívat na to, jaký je vztah mezi mnou a penězi. Mezi mnou a prací (minulou, současnou i budoucí). Dá se nahlédnout do našeho primárního nastavení, které nám už dávno neslouží, a změnit ho.


Partnerství a sexualita


Pokud jsme ochotní se posouvat ve svých vzorcích a měnit je jen na základě spokojenosti v partnerství, dostaneme velké lekce skrze toto téma. A čím míň budeme změně v sobě otevření, tím těžší lekce to pravděpodobně budou. Od neustálých hádek a dramat až po nevěru, fyzické a psychické násilí, rozvod, celoživotní nenávist projevovaná skrze děti, neschopnost si najít stálou/ého partnera/ku...


Vzor, jak má vypadat partnerství, jsme viděli, zažili a do sebe vryli jako šablonu tím, v čem jsme vyrůstali. A ne nadarmo se osudy našich prarodičů a rodičů opakují. Výběr našeho partnera ovlivňuje povaha a vztah našeho rodiče opačného pohlaví, než máme my. Tady je potřeba nahlédnout a léčit vztah k matce/otci. Taky je vhodné se podívat na své vnitřní archetypy (vnitřní žena, muž, dítě a zvíře = životní energie) a sladit jejich vzájemný vztah uvnitř nás. Vše se zrcadlí venku, každá naše disharmonie, vzorec, program, emoce. Co máme v sobě potlačené a neviděné, to nám naše okolí svých chováním ukazuje. Jen někdy je to tak těžké pochopit a pak najít cestu, jak to změnit, aniž by se hned nemusel řešit rozchod/rozvod. Nakonec si taky potřebujeme najít nové vzory, od kterých se budeme inspirovat, jaký vztah chceme my sami, bez ohledu na naše rodové zvyklosti, mít.


Děti


Pro někoho můžou být tahounem ke změnám děti a výchova. Náročné těhotenství, komplikovaný porod, zdravotní problémy (nejčastěji alergie a exémy u miminek), vyčerpávající chvíle a velký nápor na psychiku, problematický vztah k dětem, nefunkční komunikace, frustrace, bezmoc. Děti jsou, zejména pro mámy, obrovským motorem ke změně. V dnešní době, kdy existuje mnoho přístupů, knih a kurzů je opravdu snadné hledat cesty, jak být dobrými a šťastnými rodiči a mít spokojené a spolupracující děti.



Zdraví a vzhled


Někdy si potřebujeme sáhnout až na dno v podobě významných zdravotních problémů. Ale kdo se dotkne dna a bude chtít, může se z něj odrazit! Dnes máme na trhu desítky knih s motivačními příběhy, jak se až zázračně lidé uzdravili ze smrtelných nemocí, když nad nimi západní medicína zlomila hůl. Příběhy invalidů, kteří svou vůli využili k tomu, aby zase chodili. Těch, kteří se po mrtvicích naučili znovu mluvit. Vždy si můžeme vybrat, komu budeme naslouchat, jestli se vzdáme nebo najdeme vlastní cestu. Jen najít v sobě dostatek síly, houževnatosti, důvěry a víry. Máme se čeho chytit, mezi odborníky i laickou veřejností se do popředí zájmů dostává psychosomatika. Opět platí, že se na fyzické úrovni projevují naše emoční bloky a potlačení. Jakmile nejsme ve vnitřní harmonii (včetně chození do práce, která nás nebaví, nebo žití v nefunkčním vztahu jen kvůli strachu ze samoty), ukáže se nám to na těle.


Vzhled je také součástí našeho zdraví. Někdo hubne změnou jídelníčku. Jiný zase řeší akné a pustí se do očisty střev. A někdo díky své nespokojenosti s tím, jak vypadá, sáhne až k práci na sebelásce a sebepřijetí.



Co nakoplo ke změně mě


Sama jsem se otevřela alternativními světu ve chvíli, kdy jsem řešila časté záněty močového měchýře a doktoři západní medicíny mi jen psaly antibiotika několikrát měsíčně. Víc je moje zdraví nezajímalo, přestože se hojně diskutuje o tom, že antibiotika by se často doporučovat neměly. Moje stavy totálního psychického vyčerpání a fyzické bolesti mě vedly k tomu, že jsem si sama začala dohledávat další informace. Objevila jsem lichořeřišnici, základní věci o zdravé a pestré stravě, vhodných materiálech spodního prádla a nakonec jsem objevila psychosomatiku. To mi dalo vstupenku do úplně nového světa.


Další velký posun nastal s mononukleózou, kdy se mi nelíbila navrhovaná jaterní dieta, rohlíky jsem už tehdy několik let nejedla. Objevila jsem svět různých výživových směrů a hlavně vliv čerstvých šťáv na mé zdraví. Následovalo seznámení s tradiční čínskou medicínou. Anatomie, gastronomie, zahradnictví... Vše nové jsem hltala a postupně integrovala do svého života. Velkou transformaci pro mě znamenal i jeden z rozchodů, kdy jsem si uvědomila, že pokud si do života chci přitáhnout jiný typ muže, musím nejprve změnit to, co vysílám. A tím měnit sama sebe, své vzorce přesvědčení a vnímání.


Vyzkoušela jsem kineziologii one brain a ta mi vzala dech, jak byla okamžitě účinná. V porovnání s neefektivitou klasické psychoterapie, ze které jsem byla velmi zklamaná, přestože jsem vyzkoušela víc odborníků. Časem jsem poznala systemické konstelace a vstoupila jsem do velmi vzrušujícího světa, kdy jsem si toho tolik odžila, aniž bych opustila byt.


Ujasnila jsem si, koho do života chci, jaký život si přeju prožívat, jaké jsou moje hodnoty a priority. Veškeré mé vnitřní změny se s nějakým zpožděním děly v realitě, kterou jsem žila. Někdy se až se šokující přesností opakovaly situace a celé věty, které se odehrály v konstelacích! A pořád mě fascinuje, jak skvělou metodou konstelace jsou.


Dnes už nečekám, až nabude problém obří velikosti. Jednám výrazně dříve a je to opravdu příjemné, když ten život plyne a my s ním.

bottom of page