Jak úspěšně řešit partnerské problémy a krizi
top of page

Jak úspěšně řešit partnerské problémy a krizi

Často slyším ženy říkat:

“Když já ho nikam nedostanu (myšleno na konzultaci/terapii), když on nechce nic měnit, nenaslouchá mi, on je vlastně spokojený, ale já ne”.

Popisují často už zoufale svou nespokojenost se vztahem.

A když už něco muž udělá, je to za velkého tlaku, někdy i za cenu hádek, křiku a celkově nepříjemné atmosféry doma.


Partnerská krize, komplikovaná nebo nemožná komunikace, nesladěnost, jiný pohled na život a výchovu. Situací, kdy vzájemné pochopení a vstřícnost vázne, je opravdu mnoho. Společné je většinou to, že chybí aspoň z jedné, nejčastěji té mužské, strany snaha o zlepšení (ne)vztahu a komunikace. Znáte to taky? Nevyhovuje vám to, chcete změnu (ale nechcete rozchod), jen nevíte, jak na to?


  1. Pokud hledáte způsob, jak se do vašeho vztahu podívat, pochopit toho druhého a změnit způsob, jakým spolu doteď fungujete a mluvíte, vřele vám doporučuju vyzkoušet rodinné konstelace.

  2. Pokud vás zajímá jak a proč jste si podvědomě do života přitáhli zrovna takovou druhou polovičku, čtěte tady.

  3. Pokud chcete konkrétní rady a kroky, jak na vztahu zapracovat, aniž byste museli kamkoliv chodit a sdílet své problémy, doporučuji online kurz Tajemství láskyplného vztahu od odbornice na vztahy Denisy Říha Palečkové. Můžete si jednotlivé lekce poslouchat v klidu doma a ideálně spolu s partnerem, případně sama nahlas – vaše polovička to uslyší a třeba se přidá. Každopádně to děláte sama pro sebe, vás to hodně posune a naučíte se mimo jiné jak komunikovat tak, aby vás muž uslyšel vaše přání a potřeby nebo jak to udělat, abyste měl/a pocit, že jste milovaná/ý.


K čemu a jak vám konstelace pomůžou?


O tom, co konstelace jsou a jak fungují se dočtete v samostatném článku. Tady jen krátce shrnu, jak s nimi pracovat u vztahových otázek. Důležité na začátek: na konstelace můžete jít sám/a bez partnera, následný vliv to má na vás oba, resp. na celou rodinu, pokud máte děti.


Tím, že si do zástupných rolí můžete postavit kohokoliv (včetně duší nenarozených dětí nebo mrtvých osob), dostáváte skvělou možnost, jak se zeptat na otázky, na které nemáte odvahu se běžně zeptat anebo na které nedostáváte odpověď. Kromě toho, že získáte odpovědi, uvidíte vaši situaci s odstupem a pochopíte, proč jste si vybral/a zrovna takového partnera/ku, co a proč se u vás ve vztahu děje nebo dělo. Získáte náhled do vztahové dynamiky, která se vám nedaří uchopit. Zároveň můžete hodně věcí změnit jak u sebe, tak i u partnera, aniž by ten druhý byl na konstelacích přítomen! Vím, že se říká (a to do jisté míry platí), že člověk ostatní nezmění. Konstelace právě ale toto trochu umožňují. Samozřejmě je to tím, že se měníte vy a tím i celý rodinný systém, tzn. změní se chování a vnímání i vašeho (ex)partnera/ky. Zní to až neuvěřitelně na to, aby to byla pravda, že? Ale to by to konstelace pak nechodilo tolik lidí a neměla bych tolik krásné zpětné vazby :)


Po konstelacích udělejte změny v realitě


Co doporučuju nezanedbat je změna vašeho myšlení, chování a reagování na sebe navzájem. Naučíte se nové způsoby, jak spolu sdílet své emoce a potřeby, jak pečovat o vztah, aby vzkvétal a oba jste se v něm cítili milovaní, jak nevytvářet a neprožívat dramata a mnohé další dovednosti, které jsou potřeba pro dlouhodobě spokojený vztah.


Pokud jste v životní situaci, kdy máte starosti, prožíváte odcizení nebo konflikt, věřte, že naděje na změnu pořád existuje. Denisa pomohla mnoha párům, proto s důvěrou sdílím její práci. Díky ní překonalo krizi mnoho párů. I bolavý, umrtvený a vyhořelý vztah je možné opět vrátit do života, naplnit ho láskou a vášní. A co bylo k tomu potřeba a co můžete pro obnovu svého vztahu udělat i vy?


Rozhodnout se, že spolu chcete být, na svém vztahu pracovat a pečovat o něj. A potom se domluvit na tom, co jste ochotní pro váš vztah udělat, jak začnete, čím budete pokračovat a jak poznáte, že se oba dva cítíte spolu zase hezky. Osobně doporučuji mít s kým nestranným a zkušeným to probrat, případně se držet návodu na to, jak vztah z krize zachránit. Podívejte se na ochutnávku z online kurzu Tajemství láskyplného vztahu a jeho obsah, třeba zjistíte, že je to právě to, co teď potřebujete.






bottom of page