Proč se mi nedaří najít si partnera/ku – podvědomé příčiny
top of page

Proč se mi nedaří najít si partnera/ku – podvědomé příčiny

Jste už dlouho sami a nedaří se vám najít vaše druhá polovička? Už jste připravení, nového partnera/ku netrpělivě vyhlížíte, ale nikde nikdo? Čím to může být? Je opravdu ve vašem věku a s vašimi požadavky nemožné si najít někoho "normálního"? Pojďme se na podívat.


Setkávám se poměrně často se dvěma přístupy ke vztahům, po tom, co zažijeme velké zklamání.

  1. Jedni se uzavřenou, schovají se a zapřisáhnou, že další vztah už nechtějí. Nahlas si přiznávají, na čem jsou a to je dobře. Je to řešení našeho zranění? Dlouhodobě ne. Ale v tu chvíli reagujeme v rámci obranného mechanismu obrana před ohrožením, zraněním. Jsme tak od přírody naprogramovaní a je to v pořádku. Dokud nepřijde impulz zevnitř ke změně, tak fungujete v módu “Chci být sám/a a nechci si do svého života někoho dalšího pustit”.

  2. Druhý příklad je klasika. Pár let jsou sami a už touží po vztahu, jenže ne a ne si někoho najít. Nikde nikdo! A když už, tak je vždy někde nějaká překážka. Jenže když se s podobně naladěným člověkem podíváme do hloubky, pravda je taková, že to zranění z předchozího vztahu (anebo ze strachu, abychom nedopadli stejně jako naši rodiče ve vztahu) je nevyřešené, nevyléčené, jen zabalené pěkně tlustou vrstvou obranného válu, abychom nebyli zranitelní. Schováváme své srdce, přitom tvrdíme, že jsme už připravení na další vztah. Není divu, že se nedaří najít si nového partnera, protože v hloubi to nechceme! Proto se pak objevují ti, kteří jsou zadaní, žijí na druhém konci světa anebo se z jakékoliv jiného důvodu nedaří spolu vytvořit vztah.

  3. Skupina, která ve vztahu nikdy pořádně nebyla, buď zažila nenaplněné zamilování anebo viděla nehezký vztah u svých rodičů. I tady platí, že dokud se nepodíváte na ty bolístky, které jste zažívali, a neopravíte ty vzorce, které jste si převzali, pšenka ve vztahu vám nepokvete. Radikálnější případy jsou tak od vztahů odloučení a odpojení, že si vystačí sami. Pozor, mezi milováním samoty tedy sdílení prostoru pouze se sebou ze sebelásky a milováním samoty z toho důvodu, že nám nikdo nemůže ublížit, je propastný rozdíl!).


Vše, co se nám děje v životě, jak ho vnímáme a jaká máme přesvědčení o sobě a ostatních se odráží v realitě. Tzn. když změníte svá nastavení, změní se i svět okolo nás. Podrobněji hledejte informace o zrcadlení nebo projekci.

Kdo vnímá to, co se mu v životě děje jako něco, co je od něj odpojené a nad čím nemáme moc (ano, nad státními a globálními záležitostmi nemáme mnohdy přímý vliv), dostává sám sebe do pozice bezmocného, toho, kdo je v závleku dějů a sám sebe tituluje do pozice oběti. A z této pozice se špatně tvoří to, co, jak a s kým chceme žít.


Co se dá dělat ve chvíli, kdy už vztah vědomě chceme?

Pochopit lekce, které nás měl ten předchozí vztah naučit. Zkuste se chvilku nezlobit a neobviňovat. Získejte nadhled a napište si, co jste se tím vztahem naučil/a. Co už nechcete anebo naopak jak to tedy příště chcete. Většina katastrofických vztahů nás učí sebelásce, sebevědomí, sebeúctě a nastavování hranic.


Jak tedy můžete sami na sobě zapracovat, aby se vám tato zkušenost už neopakovala? O tom, jak si podvědomě přitahujeme partnery/ky jsem se podrobněji rozepsala v samostatném článku. Nebo si můžete poslechnout na toto téma přednášku.



Jaké aktivní kroky podniknout proto, abyste změnili nevyhovující stav? Podívejte se na své zranění. Odmotejte všechny náplasti, vrstvy obvazů, betonové hradby okolo svého srdce…pod tím vším vás to pořád ještě bolí, jakoby to bylo čerstvé. Protože naše emoce nevnímají čas, jsou naší součástí a kdykoliv i jenom malý závan podobnosti s ex ve vás aktivuje bolavé emoce a vzpomínky. Co vás bolí/bolelo nejvíc? Pojmenujte to, co jste cítili. Opravdu to rozeberte do těch nejmenších detailů. Ale ne s tím, že budete na někoho házet vinu. Ale opravdu bez emocí jenom popisovat a hledat podvědomé programy a přesvědčení, které jste si v tom vztahu odžívali. Co byly ve vás, jen se zhmotnily, abyste je uviděli a změnili je.

Pokud se vám to nedaří, doporučuju tyto metody, které pomáhají poměrně okamžitě. Kdo rád povídá a chce si na vše přijít sám (byť to bude trvat hodně dlouho), může vyzkoušet klasickou psychoterapii. Ty, co chtějí řešit věci rychle, ideálně po jednom sezení aby už cítili změny a úlevu, vám doporučuju:

Zajímá vás, jak změnit typ partnerů, které si přitahujete? Přečtěte si tipy a rady v článku.


bottom of page