top of page
Obrázek autoraRipsi Zohrabyan Myšáková

Nevěra – jak ji zvládnout a dostat se z krize

Ať už se vám to stalo a vaše drahá polovička vám byla nevěrná. Anebo máte strach, že se to může stát, bez reálného důvodu. Téma nevěry s vámi emočně cloumá a nevíte, jak si s tím poradit?


"Proč se mi to děje?", ptáte se opakovaně. "Co když mě podvede zase / i tento?" hlodá ve vás. "Nemůže jít beze mě na akci, mohl by mě podvést", máte obavy, i když vám to ještě nikdy neudělal. Máte pocit, že ho musíte střežit jako oko v hlavě a bez vás na místa, kde by mohly být ženy (svůdkyně!), ho nepouštíte?

Co dělat se svým strachem a nedůvěrou?

Jak se ve vztahu uvolnit, důvěřovat, překonat nevěru a krizi?

Pojďme se na to podívat.


Nevěra (ne-viera), ne-víra, nedůvěra


Důvodů k nevěře je mnoho. Co mají společného je to, že se jí dá častokrát předejít pečováním o vztah. Rozčilujete se a odpovídáte: "Ale já jsem pro něho/ní udělala maximum, snažil/a jsem se, zajistil/a peníze, chod domácnosti, měl/a se se mnou jako v bavlnce. Co víc jsem jako mohl/a udělat? Jak jinak se jako dáš o vztah pečovat?" Snažíte se tu obvinit jeho/jí, tu hledáte u sebe, co jste udělali špatně. Točíte se v kolotoči emocí, které vás drtí a nevidíte cestu ven.


"Jak to zastavit, aby se mi to už nedělo?" "Jak se z toho vzpamatovat?" "Jak znovu začít věřit?"

  1. Pokud jste už udělali nejrychlejší možné řešení, tedy vypakovali ho/jí z bytu, nemilosrdně spálili vzpomínkové předměty a v telefonu navždy smazali jeho/její číslo s tím, že vám bude líp samotné/mu až do konce vašeho života a myslíte to smrtelně vážně – pak spolu nemáme co řešit. Leda se můžete ze zvědavosti podívat na to, proč jste si podvědomě přitáhl/a do života člověka, se kterým jste si toto museli prožít.

  2. Pokud máte z nevěry jen strach, aniž by se vám to kdy stalo, doporučuji pátrat po příčinách, které ve vás tuto emoci vyvolávají. Základem je (ne)důvěra, strach z opuštění, nízké sebevědomí (mrkněte na dialog důvěry a strachu). Taky můžete mít s nevěrou nepřímou zkušenost, pokud to zažil někdo z vašich rodičů, prarodičů, předků (viz rodová zátěž anebo transgenerační trauma).

  3. Pokud jste nevěru zažili, ať už jednorázovou anebo opakovanou, a hledáte cestu, jak se s ní srovnat, smířit a odpustit, nastíním vám možnou cestu.


Jak z nevěry udělat dar pro váš vztah


Ne vždy znamená nevěra konec. Když se to uchopí z toho správného konce, jako výzvu podívat se na to, co ve vztahu nefunguje a co by se mohlo zlepšit, aby oba partneři byli spokojení, dá se z nevěry a partnerské krize dostat a ještě z ní vykřesat pevnější a šťastnější partnerství, dodává naději odbornice na vztahy Denisa Říha Palečková, která v online kurzu Tajemství láskyplného vztahu učí, jak zvládnout nevěru, úspěšně se dostat z krize a správnou péčí o vztah zabránit tomu, aby se nevěra opakovala.


Když to bylo jenom jednou


Lepší variantou nevěry je, pokud se to stalo “omylem” a byl to jenom úlet. Partner/ka vehementně prosí o odpuštění a lituje svého uklouznutí. “Tady máte téměř vyhráno, protože jediný zápas, který povedete, je s vaší vlastní myslí. A s tou se dá pracovat,” shrnuje Denisa Říha Palečková.


Horší bývá, když je zamilovaný/á. To hodně bolí. Protože myslí na ni/něho. Protože chce být s někým jiným a ne s vámi. Protože, i když se na ni bude snažit zapomenout, bude na ni/něho myslet. Anebo od vás rovnou odchází. A to bolí dvojnásob.



Co dělat v případě opakované nevěry

Není to poprvé, topíte se v tom a nevíte, kudy ven. Děláte první poslední a zase se to stalo… Váš protějšek opět slibuje, že tentokrát už to bylo vážně naposledy! Ať už tím zástupným důvodem byl alkohol nebo nedostatek sexu s vámi. Co se s tím dá dělat? Máte dvě možnosti, jak se zachovat.

  1. Přijmete partnera/ku se vším všudy takového/takovou, jaký/á je. I s tím, že se o jeho/její lásku a fyzickou blízkost budete dále dělit s někým dalším. A pak tedy gratulujeme k nadhledu a k dobré práci se svými emocemi. Víte, že jste na prvním místě a nemusíte se bát, že vás opustí.

  2. Usoudíte, že jste monogamní tip a dělit se o svou lásku nechcete. Už pouhá představa vám dělá fyzicky i psychicky špatně. Neumíte si ani představit, že byste měli spolu mít cokoliv intimního, když to nedávno dělal/a s někým úplně cizím. A nedejbože s někým, koho velice dobře znáte… Nechcete se strachovat o to, kde a s kým zase je, když není s vámi. “Pokud máte za sebou více nevěr, je dost možné, že ta poslední nebyla poslední. A vy se musíte rozhodnout, zda takhle budete žít dál, nebo ne. Pokud ne, bude třeba za tímto vztahem udělat tlustou čáru,” říká Říha Palečková.


Tipy na to, jak se srovnat s nevěrou

  • Napište si na dobře viditelné místo a opakujte si větu: ŽIVOT SE NEDĚJE MĚ, ALE PRO MĚ. Ano, nevěru můžete vnímat jako odrazový můstek. K sobě, ke změně života, k osobnímu růstu. “Když se neuzavřete před bolestí, ale postavíte se jí čelem a budete se z ní učit, stane se očistec darem k růstu. I když je vám teď strašně, nezůstane to tak napořád a na konci tunelu se objeví světlo,” radí Říha Palečková, která v online kurzu Tajemství láskyplných vztahů ukazuje cestu, jak zvládnout partnerskou krizi.

  • Nechte se provést krizí odborníkem, ať už na párových terapiích nebo si zajděte na rodinné konstelace. Osobně moc doporučuji výše zmíněný online kurz, ve kterém se řeší nejenom nevěra a jak se dostat ze vztahové krize, ale také se naučíte, jak vhodným způsobem dlouhodobě pečovat o vztah, abyste se v něm oba cítili milovaní a neměli potřebu hledat pocit milovanosti s někým jiným. Podívejte se na 20minutovou ochutnávku zdarma, abyste věděli, co můžete od kurzu očekávat.

  • Věnujte se sami sobě a dopřejte si výživu, lásku a péči. Váš partner/ka není jediným zdrojem lásky. Požádejte o pomoc své přátele nebo rodinu. Zajděte si na masáž, výlet nebo sportujte. Vytvořte si program dne tak, abyste neměl/a čas přemýšlet, vzpomínat a utápět v nehezkých emocích. Pokud nevíte, do čeho píchnout a že žádné koníčky už dlouho nemáte, vzpomeňte si na své dětství. Co vás tehdy bavilo dělat?

  • Zkuste něco nového a vystupte ze stereotypu. Vycestujte na pár dní na výlet nebo dovolenou. Získáte větší perspektivu na váš život.

  • Zaměřte se na seberozvoj. Zapracujte na své sexualitě, poznejte lépe své emoce anebo se vrhněte na rozvoj kariéry. A kdo může, tak i rekonstrukce a pořádný úklid domova taky moc pomůže.

  • Když jste spolu, nemluvte o tom. Už jste to nejspíš probrali několikrát z mnoha různých úhlů. Není třeba se dál a dál propadávat do bažiny. Místo slov raději projevujte své emoce pomocí zvuku. Chce to čas, než se emoce zklidní a budete schopní z bažiny vylézt. Ale dopřejte si ho a nikam nespěchejte. Opravdu každá diskuze navíc může jen prohloubit vaše zranění.

  • Od návalu emocí vám velmi rychle pomůže metoda EFT, kineziologie nebo emoční kód. A s řešením situace a pochopením vztahové dynamiky rodinné konstelace.

  • Důvěra ve vašem vztahu dostala zabrat. A možná máte pocit, že už nebudete nikdy nikomu moct důvěřovat. Zhluboka se nadechněte a zaměřte svou pozornost na pozitivní stránku věci. Třeba to, že váš partner/ka je naživu a v lepším případě chce s vámi zůstat ve vztahu. A pokud i vy s ní/m, tak udělejte vše proto, aby se váš vztah z této krize dostal.

  • Když najdete odvahu, podívejte se na opravdovou příčinu nevěry. “Velmi často mívají vzorce nevěry jedno společné: partner/ka se s milenkou cítí jako král/královna. Mívá pocity, které ve svém vztahu nemá naplněné. Udělejte si takovou rekapitulaci vztahu, jak se v něm cítíte vy a co vám chybí. A co chybí vašemu partnerovi/partnerce. A pak zapracujte na tom, abyste si navzájem své potřeby naplnili,” dodává na závěr Říha Palečková.

Comments


bottom of page